Huiswerkhulp

De kinderen die pastor Gesti bij de vuilnisbakken tegenkwam zwalken niet langer over de straten van Kombinat, Albanië. Hij heeft hun moeder gevraagd of ze naar het Kinderontwikkelcentra mochten gaan.
Daar komen ze nu elke dag.
En nu zegt Lydia*, de oudste “ik ga graag naar het Kinderontwikkelcentrum omdat ik merk dat ze hier van me houden”. En de jongste vertelt me “Ik blijf hier komen omdat ik veel wil leren”. Is dat niet geweldig om te horen!

Taart voor de verjaardag

Taart voor elke jarige

Elke dag krijgen de kinderen hulp met hun huiswerk. En als het nodig is ook bijles. De vrijwilligers leggen met heel veel geduld en persoonlijke aandacht de les uit. Maar naast hard werken hebben ze ook plezier met elkaar. Ze doen spelletjes en knutselen. In de zomer gaan ze vaak naar het park om te picknicken. En elke verjaardag wordt gevierd met een lekkere taart.
Bijbelverhalen en gebed vormen een vast onderdeel van de dag. Tussen de middag krijgen ze een gezonde maaltijd. Meestal groenten, soep en fruit. Voor sommige kinderen is dit, helaas, de enige maaltijd van de dag.
Het is heel bijzonder om te zien welke verandering de kinderen, door het Kinderontwikkelcentrum, meemaken. En niet alleen in taal en rekenen, maar zeker ook in hun gedrag. Als ze binnenkomen hebben ze geen vriendjes en sommigen willen niet praten. Na verloop van tijd doen ze wel met activiteiten mee, ontdooien ze en ontstaan er vriendschappen. Dat komt doordat ze zien hoe andere kinderen zich gedragen. Thuis hadden ze geen, of een slecht voorbeeld. Hier zien ze dagelijks hoe de leiding en de kinderen met elkaar omgaan. Ze zien ook dat ze evengoed meetellen als de anderen. Er is geen onderscheid. Hier zijn ze niet anders, maar gelijk aan alle andere kinderen.

Paster in Albanië - Gesti

Pastor Gesti

Gesti vertelt “Het mooiste en beste dat ik de kinderen kan geven is dat ze zich geliefd voelen en weten dat ze waardevol zijn. En dat er een God is die evenveel van hen houdt als van de andere kinderen”. En het mooie is dat de kinderen op hun beurt hun liefde weer teruggeven. Ook onderling zie je dat ze veel om elkaar geven. Tijdens de lunchtijd delen ze hun zorgen en verdriet. En na het eten bidden ze dan voor elkaar.

Gesti vertelt me ook dat hij bijzonder dankbaar is hoe de mensen van de lokale kerk in Kombinat dit Kinderontwikkelcentrum in hun hart gesloten hebben. Ze steunen het project niet alleen met geld, maar ook met hun tijd en energie. Tien mensen helpen op een regelmatige basis met allerlei zaken. Zoals lunch klaarmaken, bijles geven en kinderen van en naar school brengen. Dat ze ook financieel steunen is echt heel bijzonder. De meesten hebben slechts een klein inkomen. En toch willen ze het Kinderontwikkelcentrum steunen. Ik ben er van overtuigd dat ze dit doen omdat ze met eigen ogen zien dat de kansloze kinderen hier weer een hoopvolle toekomst krijgen.
*namen zijn ivm privacy veranderd.

De mensen uit de kerk van Kombinat hebben zoveel liefde voor kinderen dat ze er nog meer willen opvangen. Als jij het op je hart hebt om ook een kind als Lydia te steunen, dan kan kan je dat heel eenvoudig doen via deze knop: Ja, ook ik wil een kind een toekomst geven

Je kunt ook een kind uit een ander land steunen. Je kunt een voorkeur voor een land, geslacht van het kind en ook een leeftijd opgeven.

En welke keuze je ook maakt. Wees ervan overtuigd dat je een kansarm kind weer een hoopvolle toekomst geeft!

Dit artikel is geschreven door Dorli Gschwandtner en is, met dank, overgenomen van de internationale website van de kerk van de Nazarener: https://www.nazarene.org